Zakład Mięsny ,,Wierzejki" powstał w 1991 roku w Wierzejkach. Założycielami są Jan i Marek Zdanowscy. Pierwszy etap budowy budynku rozbioru w Płudach zakończył się w czerwcu 2004 roku. Rok później powstał budynek przetwórstwa. W pierwszej połowie roku 2005 oddano do użytku także rzeźnię trzody chlewnej i bydła. w 2012 roku Zakład Mięsny ,,Wierzejki" posiadał już budynek mroźni wysokiego składowania.
Zakład Mięsny ,,Wierzejki" to jeden z największych zakładów przetwórstwa mięsnego na Podlasiu. Firma zajmuje się ubojem, rozbiorem i produkcją szerokiego asortymentu mięsa oraz jego przetworów w postaci wędlin, wyrobów garmażeryjnych a także ich sprzedażą.
Zakład Mięsny "Wierzejki" zdobył wiele cennych wyróżnień w konkursach premiujących przetwory najwyższej jakości. Został Mistrzem Agro-Ligi oraz laureatem Ogólnopolskiego Finału "Polski Producent Żywności". Produkty z "Wierzejek" były wielokrotnie nagradzane w konkursach "Produkty najwyższej jakości w polskim przemyśle mięsnym", organizowanym przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie. W 2006 roku nasz zakład został uhonorowany między innymi nagrodami "Gazele Biznesu" i "Orzeł Agrobiznesu".