Zakład Uboju i Przetwórstwa Mięsnego Małgorzata Sapiechowska powstało w 1999 roku w Wierzchowisku koło Wolbromia. W związku z dynamicznym rozwojem oraz chęcią pozyskania nowych kontrahentów z Unii Europejskiej, w 2010 roku zakład przeszedł gruntowną modernizację. Powiększono budynek ubojni oraz rozbioru mięsa, a także wyposażono je w półpneumatyczne urządzenia do uboju zwierząt. Dzięki takim działaniom zakład spełnił wszystkie normy unijne i otrzymał pozwolenie na handel z krajami unijnymi.
W 2016 roku dzięki działalności młodego pokolenia (Bracia Sapiechowscy) przeprowadzono modernizację zakładu- zautomatyzowano całą linię do uboju bydła i trzody. Powiększono magazyn żywca, jak również chłodnię na półtusze.
Działalność firmy odbywa się pod stałym nadzorem lekarza weterynarii a wprowadzony system HACCP gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne mięsa.