Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku jest nowoczesnym zakładem o bogatej, długoletniej tradycji produkcyjnej. Działalność rozpoczęła się w 1945 roku od ręcznej produkcji masła.
W latach 2000-2015 Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku przeszła szereg modernizacji, które pozwalają na produkcję w nowoczesnych warunkach i utrzymanie tradycyjnej, wysokiej jakości serów, masła, serwatki i odtłuszczonego mleka w proszku.
Skup mleka prowadzony jest przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Giżycku na terenie województwa warmińsko- mazurskiego z siedmiu powiatów tj.: giżyckiego, węgorzewskiego, szczycieńskiego, piskiego, gołdapskiego, kętrzyńskiego i mrągowskiego. Rocznie przetwarzanych jest ok. 300 mln litrów mleka.
Od maja 2004 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska ma możliwość sprzedaży swoich produktów na terenie Unii Europejskiej, dzięki zaklasyfikowaniu do zakłądów mleczarskich zatwierdzonych do handlu.