Zakłady Mięsne „Dobrosławów” mogą się poszczycić dwudziestoletnią tradycją i doświadczeniem w branży mięsnej. Od pierwszej chwili główną siłą napędową firmy jest jej założyciel i właściciel Henryk Amanowicz.
Początki działalności nie należały do najłatwiejszych, gdyż trzeba było zbudować wszystko od podstaw. Pomimo tego ZM „Dobrosławów” z małej firmy zajmującej się jedynie skupem i ubojem trzody chlewnej stały się stabilnym przedsiębiorstwem o ugruntowanej pozycji na rynku. Na przestrzeni lat dokonano wielu inwestycji i modernizacji zakładu, firma nieustannie się rozwijała. Obecnie jest jednym z największych zakładów mięsnych we wschodniej Polsce.
W latach 2005-2009 przeprowadzono kompleksową modernizację. Powstał nowoczesny zakład ubojowy, wyposażony w wysokiej klasy maszyny i urządzenia produkcyjne gwarantujące dużą wydajność, bezpieczeństwo i bardzo dobrą jakość. Zbudowano zaplecze socjalne i administracyjne. Dokonano wymiany nawierzchni asfaltowej na placach manewrowych, zmodernizowano drogi dojazdowe do zakładu, rozbudowano parkingi przyzakładowe a także unowocześniono ujęcia wody pitnej. Znacząco rozbudowano również tabor samochodowy.
W wyniku tych inwestycji zakład osiągnął najwyższe standardy europejskie. W 2010r. oddano do użytku mroźnię paletową na 2000 ton mięsa. Dwa lata później oddano do użytku biologiczno-mechaniczną oczyszczalnię ścieków, a także pomieszczenie obróbki termicznej, nową chłodnię wędlin i myjnię pojemników, które pozwolą na rozwój sieci sklepów firmowych.
Zakłady Mięsne „Dobrosławów” Henryk Amanowicz to firma rodzinna, przywiązująca ogromną wagę do jakości oferowanych wyrobów, w celu jak najlepszego zaspokajania potrzeb konsumentów. Nad wszystkimi etapami począwszy od zakupu żywca po produkcję wyrobów gotowych czuwa zespół specjalistów z wieloletnim doświadczeniem. Efektem tychże działań są produkty cenione przez klientów za wysoką jakość oraz walory smakowe.
Od 2004 roku ZM „Dobrosławów” posiadają uprawnienia do handlu z krajami UE. Firma posiada również uprawnienia eksportowe do krajów trzecich. Program eksportowy realizowany jest poprzez eksport półtusz wieprzowych, ćwierci wołowych oraz elementów mięsa wieprzowego i wołowego. Wśród naszych odbiorców są: Białoruś, Bułgaria, Estonia, Hiszpania, Holandia, Kazachstan, Litwa, Łotwa, Mołdawia, Rosja, Rumunia, Szwecja, Ukraina.