Zakład Mięsny Lenarcik - Sławomir Lenarcik powstał w 1991 roku i zatrudniał 30 pracowników. Już na początku działalności w Gąsocinie podjęto decyzję o budowie zakładu w Gotardach.
W 2005 roku budynek dostosowany do standardów unijnych został oddany do użytku.
Obecnie zatrudnionych jest 245 osób. Zakład Mięsny Lenarcik pracuje na trzy zmiany, produkuje dziennie 20 ton mięsa i wędlin. W ofercie zakładu znajduje się około 130 produktów.
Zakład Mięsny Lenarcik - Sławomir Lenarcik przykłada wielką wagę do tradycyjnych receptur, dlatego niemal jedna trzecia asortymentu powstaje na podstawie przepisów dawnych masarzy.
Zakład Mięsny Lenarcik - Sławomir Lenarcik stawia na rozwój lokalny, dlatego współpracuje z miejscowymi rolnikami. Pozwala to na oferowanie produktów powstających z mięsa najwyższej jakości.
Produkty Zakładu Mięsnego Lenarcik były wielokrotnie nagradzane. W 2009 Sławomir i Wanda Lenarcik zostali laureatami w konkursie Wzorowy Agroprzedsiębiorca RP 2009. Najwyżej cenionym osiągnięciem jest nagroda Wicemistrza Krajowego Agro Ligi 2008 odebrana z rąk Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego. Marzeniem właścicieli i pracowników zakładu jest zostanie Mistrzem Krajowym Agro Ligi.