Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Polacy znają nas przede wszystkim dzięki produktom o najwyższej jakości i działaniom, które zmieniają rodzimy rynek.
Prawie 1/4 wyprodukowanych przez Spomlek serów znajduje odbiorców poza granicami Polski.
Źródłem tych sukcesów jest nie tylko doskonałe zaplecze technologiczne. Podstawą jest najwyższej jakości mleko pochodzące od sprawdzonych dostawców.
Historia SM SPOMLEK liczy ponad 100 lat. Protoplastą Spółdzielni była włościańska (chłopska) spółka mleczarska, założona w 1909 r. w Woli Skromowskiej.
Było to pierwsze tego rodzaju przedsięwzięcie w zaborze rosyjskim. W różnych formach jest kontynuowane do dziś – obecnie funkcjonuje jako należący do SPOMLEK-u punkt skupu mleka. Natomiast pierwszy zakład w Radzyniu Podlaskim powstał jeszcze w latach 30. XX wieku.
Dzisiejsza spółdzielnia jest jednym z największych w Polsce producentów serów dojrzewających – liderem w kategorii serów szlachetnych. Najnowocześniejsze w kraju wyposażenie łączy z tradycyjnymi metodami produkcji i unikalnymi recepturami, opracowanymi przez radzyńskich serowarów. Tworzą oni niezwykle doświadczoną kadrę (najmłodszy z nich pracuje w branży od 20 lat), jednocześnie otwartą na zmiany i nieustannie poszukującą nowych smaków.
Systematycznie wprowadzają na nasz rynek kolejne gatunki sera – to SPOMLEK stworzył pierwszy polski ser z dziurami (Radamer) oraz pierwszy polski ser długodojrzewający (Bursztyn). Poza serem żółtym, SM Spomlek wytwarza też artykuły proszkowane (m.in. mleko i serwatka) i masło.
Ze SPOMLEK-iem silnie związanych jest kilka tysięcy osób – ponad 2 000 członków spółdzielni oraz ich rodziny.
Spółdzielcy są jednocześnie właścicielami przedsiębiorstwa i dostawcami mleka lub pracownikami. Dzięki temu mają większy wpływ na działalność firmy, co tworzy bliskie i długotrwałe relacje z kluczowymi dla jej funkcjonowania partnerami.