Zakład zlokalizowany od początku w Borzęciczkach, zaopatrywał Z.P.M."Mróz" w surowiec od 1997 roku.
Pod koniec 1999 rozpoczęto budowę nowoczesnego zakładu, w sąsiedztwie starego budynku rzeźni. Trwająca 3 lata budowa zakładu z dostosowaniem poziomu sanitarno-weterynaryjnego i technologicznego do wymagań Unii Europejskiej została ukończona w roku 2002, tuż po tym 10 kwietnia 2003 zakład otrzymał prawo do produkcji i eksportu na rynki państw członkowskich Unii Europejskiej.
W 2006 roku została uruchomiona linia rozbiorowa. W 2008 roku zakład otrzymał pozwolenie eksportowe na rynek ukraiński.
Obecnie zakład rozbiera 500 półtusz i zabija 1000 sztuk dziennie.
Rzeźnia "Mróz" to jedna z najnowocześniejszych rzeźni trzody chlewnej w zachodniej Polsce. Zakład spełnia wszystkie wymagania sanitarne określane przez odbiorców krajowych i zagranicznych.
Wprowadzenie najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych gwarantuje wyrobom światowy poziom i pozwala konkurować z rozwiniętymi przedsiębiorstwami Europy Zachodniej. Pod jednym dachem, pokrywającym powierzchnię 11 tys. m2 umieszczono linię ubojową, której proces oparty jest na światowej renomy niemieckiej linii ubojowej, o wydajności 150 szt. na godzinę, magazyny, mroźnię o możliwości przechowywania 8 tys. ton mięsa jednorazowo w temperaturze -20, oraz nowoczesną ekspedycję.
Rzeźnia "Mróz" wyposażona jest w próżniowy system usuwania poubojowych odpadów. Na osiągnięcie maksymalnego efektu jakościowego ma wpływ klasyfikacja tusz wieprzowych, która odbywa się w systemie EUROP.
Istotnym czynnikiem, na który zwraca się szczególna uwagę jest chłodzenie poubojowe dwustopniowe z tunelem szokowym, gwarantujące mięso o wyjątkowej trwałości i jakości.
W Rzeźni "Mróz" został wdrożony system kontroli wewnątrz zakładowej HACCP, zakład działa pod ścisłą kontrolą zespołu lekarzy weterynarii, posiada też własną mechaniczno-biologiczną oczyszczalnię ścieków.
Rosnący eksport elementów wieprzowych do Wielkiej Brytanii spowodował wprowadzenie brytyjskiego systemu kontroli zarządzania jakością – BRC.
Maksymalne możliwości produkcyjne zakładu wynoszą 30 tys. ton mięsa rocznie. Zatrudnienie znalazło tutaj 150 osób.
Firma Rzeźnia „Mróz” stale poszukuje nowych partnerów handlowych.