Indeks cen żywności FAO

We wrześniu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 199,1 pkt., obniżając się w stosunku do zmienionego indeksu z sierpnia o 1,1 % (2,3 p.p.).

W skali roku ceny żywności na świecie obniżyły się o 3,3% (7,1 p.p.). Lipcowa korekta w dół oznaczała trzeci miesiąc spadków z rzędu. Była ona w dużej mierze wywołana spadkiem cen zbóż (-3,7%), olejów (-3,3%), a także cukru (-1,5%) oraz artykułów mleczarskich (-1,1%).

 

Indeks cen mięsa ukształtował się na poziomie 173,3 pkt., pozostając na zbliżonym poziomie w stosunku do czerwca br. Ceny drobiu i wieprzowiny byłyniższe, wzrosły natomiast ceny wołowiny oraz mięsa owczego.

Wszystko wskazuje na to, że osłabienie cen mięsa na rynku światowym podyktowane jest spadkiem popytu importowego (w szczególności w krajach azjatyckich), wzrostu produkcji, a także zwiększonych zapasów.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz