W bieżącym sezonie wzrosła produkcja europejska soi

Redakcja

W Unii Europejskiej w bieżącym sezonie 2014/15 produkcja soi była na poziomie około 1,85 mln ton, co oznacza 23% wzrost wobec poprzedniego. W ciągu ostatnich 7 lat produkcja tego surowca do produkcji oleju sojowego w UE podwoiła się, a zbiory w br. mogą wzrosnąć do 2,1 mln ton.

Najwięcej soi produkują Włochy (w br. może osiągnąć 1-1,1 mln ton wobec 933 tys. ton), Rumunia (w br. może osiągnąć 230 tys. ton) oraz Francja (250 tys. ton). Unia nie zaspokaja własną produkcją zapotrzebowania na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co zmusza ją do dużego importu. Wbrew rosnącej produkcji w bieżącym sezonie import soi może osiągnąć 14 mln ton (+2,4%), a Unia pozostanie drugim importerem na świecie. Kolejny sezon 2015/16 może się zmniejszyć do 13,5 mln ton m. in. dzięki wysokim zapasom 1,2-1,3 mln ton, które przewiduje się na koniec sierpnia br. W bieżącym sezonie przerób soi może osiągnąć wysoki poziom około 14 mln ton, a ten przyrost wynika z przewidywanego wzrostu przerobu w Niemczech, Włoszech oraz Hiszpanii.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz