zm skiba

skiba

CenyRolnicze
27 marca 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9857 EUR EUR - 4.3153 GBP GBP - 5.0327 DKK DKK - 0.5785
Archiwum


27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 200,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 190,50 (- 0,52%), rzepak MAJ24: 441,50 (-2,32%)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Niemieckie ubojnie wyprodukowały w pierwszej połowie roku rekordową ilość mięsa

Redakcja
mieso wieprzowina-produkcja-ceny

W pierwszej połowie 2016 roku niemieckie ubojnie wyprodukowały niespotykane do tej pory ilości mięsa. Zbyt w Niemczech spada, ale rośnie eksport.

Niemieckie ubojnie nadal produkują mięso pełną parą. Wubiegły wtorek (16.08.br.) Federalny Urząd Statystyczny w Wiesbaden podał, że produkcja w pierwszej połowie 2016 roku wzrosła o 4,1 miliona ton w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego. W ten sposób ponownie osiągnięto rekord ilościowy. Niewielki spadek produkcji mięsa wieprzowego, o 0,3 procenta, został wyrównany większymi ilościami mięsa wołowego i drobiu.

Mięso wieprzowe stanowi nadal ponad dwie trzecie (67,6 proc.) łącznej produkcji. Następne jest mięso drobiowe z 18,6 proc. udziału oraz wołowe z 13,5 proc. Mięso owcze, kozie i konina stanowi łącznie jedynie 0,3 proc. łącznej produkcji.

W pierwszych sześciu miesiącach do uboju przeznaczono 29,2 mln świń, 1,7 mln bydła i około 349 mln kur, indyków oraz pozostałego drobiu.

Więcej mięsa, mniejsze spożycie
W Niemczech produkuje się co prawda więcej mięsa, ale mniejsze jest jego spożycie. Tak wskazują aktualne dane Federalnego Urzędu Statystycznego oraz Niemieckiego Koncernu Badania Opinii Publicznej (GfK). Zgodnie z tymi danymi, zbyt mięsa i wędlin spadł o -1,4 proc. Przyczyny trendu spadkowego są różnorodne.

Jedną z nich, wg GfK, jest "zła pogoda grillowa" w tym roku. Badacze rynku informują, że sprzedaż mięsa grillowego, drobiu i pieczonych kiełbasek między marcem a czerwcem była średnio o pięć procent niższa niż w ubiegłym roku.

Zła pogoda potęguje jedynie trend, który można zaobserwować już od dłuższego czasu. Jedynie w 2015 roku, w porównaniu do roku wcześniejszego, średnie spożycie mięsa na jedną osobę w Niemczech spadło o jeden kilogram - do 59,9 kg rocznie. W ocenie Związku Przemysłu Mięsnego (VDF), przyczyną jest również sytuacja demograficzna – społeczeństwo starzeje się, a osoby starsze jedzą mniej.

Samodzielne gotowanie straciło na znaczeniu
Negatywny wpływ ma również fakt, że samodzielne gotowanie posiłków straciło w Niemczech na znaczeniu. VDF twierdzi, że coraz większa część posiłków obsługiwana jest przez gastronomię lub przygotowywana z dań gotowych w domu. W obydwu przypadkach porcje mięsa są zasadniczo mniejsze niż w przypadku samodzielnego gotowania.

Rezygnacja ze spożycia mięsa
Ponadto GfK twierdzi, że coraz więcej osób świadomie redukuje ilości spożywanego mięsa, szczególnie w grupie wiekowej 50+ rośnie liczba semiwegetarian, którzy co prawda nie rezygnują całkowicie ze steków i kiełbasek, ale częściej, zamiast po mięso, sięgają po wegańskie i wegetariańskie alternatywy.

Wśród młodszych konsumentów ponadprzeciętnie wiele gospodarstw domowych jest wegańskich. Osoby młode rezygnują całkowicie z mięsa dla dobra zwierząt i ochrony środowiska. - Obecnie w niektórych warstwach społecznych i regionach w Niemczech nadzwyczajnym trendem jest jeść mało mięsa lub w ogóle wykluczyć je z diety, podczas gdy w innych krajach europejskich tendencja ta nie jest aż tak widoczna - uważa Federalny Związek Niemieckiego Przemysłu Mięsnego (BVDF).

Źródło: agrarheute.de

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu