Są jeszcze regiony kraju (zwłaszcza na południu), gdzie z podażą żywca jest problem, dlatego ceny utrzymują się w górnej granicy 3,50-3,70 zł/kg. Podobnie jest w Wielkopolsce w regionach występowania ognisk ptasiej grypy. Na północy (Kujawy, Pomorze) z kolei przedstawiciele firm informują, że towaru wystarcza na bieżącą produkcję i skup odbywa się bez przeszkód.
Zbyt mięsa nie jest zadowalający, dlatego ceny utrzymują się na niskim poziomie.
Aktualne ceny drobiu zebrane z firm zlokalizowanych w całej Polsce przedstawiają się następująco:
Skup kurczak brojler: 3,30 - 3,70 zł/kg (średnia: 3,56 zł/kg na podstawie informacji z 22 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja). Od ostatnich notowań (24.03.2017 r.) cena minimalna żywca drobiowego nie została zmieniona, cena maksymalna obniżona o - 0,10 zł/kg, średnia utrzymała się na tym samym poziomie.
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,10 – 5,80 zł/kg (średnia 5,36 zł/kg na podstawie informacji z 15 ubojni na terenie całego kraju). Od piątku cena minimalna mięsa została utrzymana, maksymalna obniżona o - 0,10 zł/kg, średnia spadła o - 0,05 zł/kg.
Asortyment |
Bieżące |
Poprzednie |
brojler |
3,30 – 3,70 |
3,30 – 3,80 |
tuszka |
5,10 – 5,80 |
5,10 – 5,90 |
* podane ceny netto (bez Vat) w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki
Opracowanie: Ewa Mielnik
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
http://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob