zm skiba

kojs

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Żądania sieci restauracyjnych i handlowych zwiększą koszty produkcji brojlerów

Redakcja
drob wymagania restauracji podniosa ceny drobiu

Zgodnie z przewidywaniami Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz niebezpieczne trendy dla branży drobiarskiej obecne dotąd w sektorze jaj pojawiły się także w sektorze mięsa drobiowego. Burger King zapowiedział, że do roku 2024 jego restauracje będą stawiały wyższe wymagania przed dostawcami mięsa drobiowego. Zapowiedź Burger Kinga dotyczy na razie USA i Kanady.

W założeniach Burger Kinga dostawcy mięsa drobiowego powinni produkować w oparciu o rasy wolniej rosnące, a  gęstość obsady powinna być zmniejszona. Sieć restauracyjna wymaga także poprawy jakości ściółki oraz lepszego oświetlenia i wdrożenia automatycznych systemów kontroli temperatury, wilgotności i powietrza.

Przypomnijmy, że w styczniu KIPDiP informowała, że przewiduje, że wkrótce pojawią się naciski na stosowanie nowych trendów w chowie brojlerów. Sytuacja może być podobna do rynku jaj, gdzie sieci handlowe oraz sieci restauracyjne wymuszają na dostawcach zmianę systemu chowu kur na alternatywny. W konsekwencji ewentualnych zmian potencjał przychodowy producentów może się zmniejszyć (mniejsza wielkość stad) przy jednoczesnym zwiększeniu kosztów.

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu