Koniec tygodnia nie przyniósł dobrych informacji dla rynku drobiu. Ceny po raz kolejny spadły i nic nie wskazuje na to, aby sytuacja miała się poprawić. Na rynku jest bardzo dużo mięsa drobiowego. Niektóre ubojnie zaprzestają uboju, ze względu na niską opłacalność. Od środy średnia cena żywca drobiowego obniżyła się o 1 grosz, a średnia cena tuszki o 6 groszy. W analogicznym okresie w ubiegłym miesiącu brojlery były droższe średnio o 31 groszy, a mięso o 45 groszy.
Skup kurczak brojler: 3,00 - 3,25 zł/kg (średnia: 3,05 zł/kg na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja). Od ostatnich notowań (19.10.2016 r.) cena minimalna pozostała na tym samym poziomie, z kolei cena maksymalna spadła o - 0,01 zł/kg. Średnia obniżyła się o - 0,01 zł/kg. W ubiegłym tygodniu (14.10.2016 r.) żywiec kosztował 3,00 - 3,26 zł/kg (średnia: 3,07 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,30 – 4,80 zł/kg (średnia 4,54 zł/kg na podstawie informacji z 14 ubojni na terenie całego kraju). Od środy cena minimalna zmalała o - 0,10 zł/kg, a maksymalna spadła aż o - 0,30 zł/kg. Średnia jest niższa o - 0,06 zł/kg. W ubiegłym tygodniu mięso drobiowe kosztowało 4,40 – 5,10 zł/kg (średnia 4,67 zł/kg).
W analogicznym okresie dwa lata temu (22 października 2014 roku) maksymalna cena żywca wynosiła 3,60 zł/kg, a średnia cena tuszki osiągnęła poziom 4,93 zł/kg. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,30-3,60 zł/kg (3,42 zł/kg), tuszkę z kolei firmy wyceniały na poziomie 4,70-5,30 zł/kg (średnio 4,93 zł/kg).
W tabeli prezentujemy jak kształtowały się ceny drobiu do tej pory:
Asortyment |
Bieżące notowanie |
Poprzednie notowanie |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni |
brojler |
3,00 – 3,25 |
3,00 – 3,26 |
3,00 – 3,26 |
3,20 – 3,50 |
3,30 – 3,60 (3,47) |
tuszka |
4,30 – 4,80 |
4,40 – 5,10 |
4,40 – 5,10 |
4,70 – 5,50 |
4,90 – 5,50 (5,15) |
* podane ceny w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki w konkretnym dniu.
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
http://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob