Polski drób dopuszczony na ważny rynek

Redakcja
polski drób, rynek filipiński
Po wielomiesięcznych konsultacjach pomiędzy Głównym Inspektoratem Weterynarii a właściwymi służbami administracji filipińskiej, udało się osiągnąć porozumienie dotyczące dopuszczenia polskiego drobiu na ten rynek.
 
 
Polska jest także pierwszym krajem Unii Europejskiej, gdzie Filipiny uznały polski system regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie województw. Oznacza to, eksport polskiego mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego, jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych będzie możliwy z towarzyszeniem bilateralnie uzgodnionych świadectw zdrowia.
 
 
– To nasz ogromny sukces i uwieńczenie wielomiesięcznych starań. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza konsekwentnie przekonuje zagranicznych partnerów, że polski drób jest bezpieczny i atrakcyjny cenowo, a wprowadzenie zasady regionalizacji we wzajemnych stosunkach handlowych jest jak najbardziej zasadne. W sierpniu bieżącego roku, nasza Izba, wspólnie z PAIH oraz Ambasadą RP w Manili, zorganizowała misję przedstawicieli zakładów drobiarskich, połączoną z udziałem w targach World Food Expo (WOFEX) w Manili, w której osobiście brałem udział. W ramach misji, oprócz spotkań o charakterze biznesowym polska delegacja uczestniczyła w rozmowach z przedstawicielami administracji filipińskiej, podczas których omawiane były zarówno sprawy związane z aktualną sytuacją na rynku mięsa drobiowego, potencjałem eksportowym Polski, jak również temat występowania grypy ptaków – mówi Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa- Izby Gospodarczej.
 
 

 
 
Otwarcie jednego z kluczowych, liczących ponad 100 mln ludzi rynku Azji Południowo – Wschodniej, na którym mięso drobiowe odgrywa istotna rolę i jest podstawowym składnikiem diety mieszkańców Filipin, daje polskim zakładom drobiarskim nowe możliwości rozwoju. Sukces negocjacji nie byłby możliwy bez pomocy krajowych i filipińskich partnerów. Dlatego też kierujemy podziękowania dla wszystkich osób i instytucji zaangażowanych w uzyskanie dostępu do rynku Filipin dla polskiego mięsa drobiowego. Dzięki dobrej współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównym Inspektoratem Weterynarii, Ambasadą RP w Manili oraz Polskiej Agencji Inwestycji Zagranicznych osiągnięcie porozumienia było możliwe. Należy jednocześnie podkreślić bardzo duże zaangażowanie filipińskich organizacji branżowych w rozwój wzajemnej współpracy, dodaje prezes Goszczyński.
 
 
Polska jest liderem w produkcji mięsa drobiowego w UE, notując coroczny wzrost sprzedaży zarówno w kraju, jak i za granicą. Produkcja polskiego drobiu w 2022 r.  przekroczyła 3,3 mln ton, z czego ponad 53% mięsa i przetworów trafiło na eksport.
 
 
Polskie mięso drobiowe i jego przetwory cieszą się dużym uznaniem na światowym rynku. Na rynek europejski trafia ponad 66% wyeksportowanego polskiego drobiu. Pozostała część kierowana jest na rynki krajów trzecich.
 
 
Głównymi importerami polskiego drobiu w ramach wymagającego rynku UE są niezmiennie: Niemcy, Holandia i Francja. W ramach krajów trzecich m.in. Wielka Brytania, Ukraina, Kongo, Ghana i Liberia.
 
 
Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz