zm skiba

skiba

CenyRolnicze
18 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0559 EUR EUR - 4.3309 GBP GBP - 5.0589 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Najbliższe 10 lat to będzie mało optymistyczny okres dla rynku wołowiny w Unii

Redakcja
bydlo ptusze

Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2016 r. kraje Unii wyprodukują 8 mln 150 tys. ton mięsa wołowego (brutto), tj. o 3,3% więcej niż w 2015 r. W przyszłym roku poziom wytwórczości tego gatunku mięsa utrzyma się na znacznym poziomie, przede wszystkim dzięki kontynuacji wysokiego poziomu ubojów bydła mlecznego oraz przystosowaniu się pogłowia bydła mięsnego do nowych zasad WPR, po czym produkcja ponownie zacznie spadać. Tempo spadku produkcji (średniorocznie o 0,8%) będzie mniejsze niż w latach 2005- 2013. Pod koniec prognozowanego okresu, w 2026 r. produkcja (brutto) tego gatunku mięsa w krajach UE osiągnie poziom 7 mln 537 tys. ton, tj. będzie o 7,5% niższa niż jej szacowana wielkość w 2016 r. Spadek produkcji będzie przede wszystkim związany ze zmniejszeniem pogłowia bydła (krów mlecznych o 1,2 mln sztuk, a krów mamek o 0,5 mln sztuk) oraz słabnącym popytem wewnętrznym.

W 2016 r. eksport żywca wołowego z krajów UE kontynuował wzrost dzięki sporemu popytowi płynącemu z Turcji oraz wysokim cenom notowanym na tym rynku. Znaczne ilości bydła kierowano także do Libanu i Izraela. Nie jest jednak pewne, czy dostęp do tureckiego rynku zostanie utrzymany oraz czy przedłużone zostanie funkcjonowanie obecnego kontyngentu. Zdaniem Komisji Europejskiej, w prognozowanym okresie wywóz żywca wołowego ze Wspólnoty będzie stopniowo malał. Oczekuje się, że unijny eksport tych zwierząt zmniejszy się z 235 tys. ton w 2016 r. do 155 tys. ton w 2026 r. Ponadto Komisja prognozuje, że w pierwszej części bieżącej dekady należy oczekiwać spadku wywozu mięsa wołowego ze Wspólnoty. Szczególnie głęboką dynamikę spadku osiągnie on do 2022 r. kiedy to ma być o 27% mniejszy niż w 2016 r. Spadek ten będzie odbiciem znacznej konkurencji na rynku światowym ze strony czołowych eksporterów, tj. Brazylii, Argentyny oraz Stanów Zjednoczonych.

W drugiej połowie prognozowanego okresu wywóz tego gatunku mięsa z Unii może zacząć rosnąć, czemu sprzyjać będą wzrosty cen. Poprawa relacji cen unijnej wołowiny do cen światowych, sprawi, że jej eksport w latach 2023-2026 wzrośnie o 9% do 180 tys. ton, jednak poziom ten będzie o ok. 20% niższy od notowanego w 2016 r. Można także oczekiwać zmian kierunków eksportu unijnej wołowiny. Rosja po zniesieniu embarga (jeśli w ogóle nastąpi) będzie sprowadzać mniej wołowiny z Unii ze względu na niższy popyt oraz wzrost znaczenia innych dostawców. Tymczasem nowe możliwości zbytu na unijną wołowinę zaoferują kraje azjatyckie (Hongkong, Chiny, Filipiny, Tajlandia oraz Korea Południowa) oraz Bliski Wschód. W wywozie może wzrosnąć znaczenie żywca dla odbiorców halal (głównie na Bliskim Wschodzie), kosztem zmniejszenia eksportu mięsa. Po zniesieniu barier w handlu, nowe możliwości zbytu wołowiny z Unii zaoferują Stany Zjednoczone oraz Arabia Saudyjska.

Jak prognozuje Komisja Europejska, w całym prognozowanym okresie przywóz mięsa wołowego do Unii będzie się kształtował na wyższym poziomie niż w poprzedniej dekadzie, wynosząc średnio 337 tys. ton rocznie. Ujemne saldo w handlu zagranicznym mięsem wołowym w latach 2017-2026 pogłębi się ponad dwukrotnie z 82 tys. ton do 172 tys. ton. Ponadto w 2017 r. w relacji do 2016 r. światowe ceny wołowiny, w wyniku większej podaży wołowiny, przede wszystkim w Brazylii, mogą obniżyć się o 13,5%. Spadek cen światowych będzie wpływał na poziom cen wołowiny w UE, które jak prognozuje Komisja w 2017 r. mogą obniżyć się o ponad 10%. Należy jednak zauważyć, że po 2017 r. w wyniku mniejszej produkcji wołowiny w krajach UE, jej ceny we Wspólnocie mogą wzrosnąć.

Spożycie mięsa wołowego przypadające na jedną osobę w krajach UE rosło zarówno w 2015 r., jak i w 2016 r, osiągając poziom około 11 kg/osobę (w wadze produktu). Wzrost ten dotyczył przede wszystkim nowych krajów Unii, co można łączyć z polepszeniem się klimatu gospodarczego oraz korzystniejszym poziomem cen, co wynikało z kolei ze wzrostu podaży. Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2017 r. spożycie per capita w krajach Wspólnoty utrzyma się na dotychczasowym poziomie, po czym w następnych latach ponownie zacznie spadać. Do końca prognozowanego okresu obniży się ono do poziomu 10,2 kg/ osobę. Poziom ten jednak będzie maskował znaczną różnicę w pułapach spożycia w nowych (3,7 kg/osobę) oraz starych (11,8 kg/osobę) krajach Wspólnoty. Konsumpcja ogółem tego gatunku mięsa w krajach UE-28 wyniesie w 2026 r. 7 mln 555 tys. ton, tj. będzie o 5,5% niższa niż szacowana jej wielkość w 2016 r. W „starych” krajach UE konsumpcja wołowiny spadnie o 5,1%, natomiast w nowych krajach Unii obniży się o 10,2%.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu