kps

skiba

CenyRolnicze
18 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0559 EUR EUR - 4.3309 GBP GBP - 5.0589 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Pozostałe zwierzęta hodowlane

Irlandia wprowadzi zakaz hodowli zwierząt futerkowych

Irlandia przygotowuje projekt ustawy zakazującej hodowli zwierząt futerkowych. Komentując decyzję rządu, minister rolnictwa, żywności i gospodarki morskiej, Michael Creed, powiedział, iż „odbyła się poważna, społeczna debata na temat zwierząt futerkowych, która miała zadecydować o zaniechaniu hodowli”. Wg ministra nastąpiło przesunięcie oczekiwań społecznych w stosunku do tego sektora, a ostatnie badania weterynaryjne, na które się powołuje, mają dowodzić, że hodowla norek jest sprzeczna z dobrostanem zwierząt.

Czytaj więcej...

Miejski miód może być zdrowszy od wiejskiego

W Polsce rośnie zarówno liczba rodzin pszczelich, jak i cena oraz spożycie miodu. Na przestrzeni ostatnich 15 lat spożycie wzrosło blisko dwukrotnie. Przybywa również pszczelarzy amatorów, dla których hodowla jest ciekawym, ale mało opłacalnym hobby, a nawet uli w miastach, zlokalizowanych na dachach budynków. Branża potrzebuje wsparcia konsumentów, którzy w tym celu powinni wybierać krajowe produkty.

Czytaj więcej...

Jad pszczeli pomocny w leczeniu prosiąt

fot. Aleksandra Łangowska

Apiterapia to dziedzina medycyny alternatywnej wykorzystująca produkty wytwarzane przez pszczoły – miód, propolis (kit pszczeli), pierzgę, mleczko pszczele oraz jad pszczeli - do leczenia wielu chorób i przewlekłych dolegliwości. W metodzie tej produkty pszczele przyjmowane są doustnie, nanoszone na rany i zmiany skórne lub podawane w iniekcjach dożylnych lub metodą akupunktury (jad pszczeli). Dla niektórych z zastosowań produktów pszczelich znaleziono wiarygodne dowody - bywają pomocne we wspomaganiu gojenia ran czy leczeniu chorób reumatycznych i układu krążenia. W przypadku wielu innych zastosowań wymienianych przez zwolenników apiterapii nauka pozostaje sceptyczna. Temat medycznych zastosowań produktów pszczelich mimo wszystko cały czas przyciąga wielu badaczy. Niektórzy z nich podejmują próby ich wykorzystania w medycynie weterynaryjnej.

Czytaj więcej...

Blisko pół miliona złotych na wypas owiec w woj. śląskim

W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Śląskiego podpisano umowę dotyczacą dofinansowania zadania publicznego pn. Ochrona przyrody i krajobrazu hal i polan górskich Beskidów poprzez prowadzenie ekstensywnego i kulturowego wypasu owiec. Na realizację Programu Owca Plus w Beskidach przeznaczono w tym roku 426 000,00 zł.W ramach realizacji Programu Owca Plus planuje się objąć wypasem łącznie 620 hektarów łąk i polan górskich Beskidów.

Czytaj więcej...

Alternatywne źródła białka, które mogą zostać wykorzystywane w żywieniu człowieka

Białko jest zarówno budulcem struktur organicznych organizmu człowieka, ale także wpływa na przemiany metaboliczne i dostarcza nam energii. Białko jest jednym z najważniejszych makroskładników, które dostarczamy do organizmu a jego głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Rozwój sektora żywnościowego na świecie, ale także stale zwiększająca się liczba ludności powoduje konieczność zapewnienia wystarczającej ilości pożywienia.

Czytaj więcej...

Konik polski – hodowla zachowawcza

Konik polski to jedyna rodzima rasa konia wywodząca się od dzikich tarpanów. Cechą charakterystyczną tych zwierząt jest myszate umaszczenie z czarną pręgą wzdłuż kręgosłupa oraz z czarną grzywą i ogonem z niewielkim udziałem jasnych włosów. Są to niewielkie konie osiągające 140 cm w kłębie i ok. 400 kg wagi. Ze względu na swoje pochodzenie są bardzo wytrzymałe, odporne na choroby i dlatego też utrzymywane są w systemie rezerwatowym.

Czytaj więcej...

Jak wygląda hodowla zwierząt laboratoryjnych ?

Całkowita światowa liczba badań, z wykorzystaniem zwierząt laboratoryjnych może przekroczyć ponad 50 mln rocznie. Najbardziej popularne są myszy i szczury, które stanowią ok 83% zwierząt, później ryby, płazy gady i ptaki (łącznie 15%) i króliki 0,7% (wykres 1). Najpopularniejszymi kierunkami badań z wykorzystaniem zwierząt są medycyna i związany z nią rozwój nowych metod, terapii i profilaktyki, podstawowe badania biologiczne, medyczne, rozwój nowych metod diagnozowanie, ale także testowanie produktów używanych w gospodarstwie, rolnictwie i przemyśle.

Czytaj więcej...

Czy na hodowli strusi można jeszcze zarobić?

Strusie są dla mnie przemiłymi kolosami o kreskówkowym uśmiechu. Trudno mi sobie jednak wyobrazić coś takiego, jak ubojnia strusi. Jajka, raczej jaja (waga od 12 gram do 2 kilogramy), pióra – owszem. Miłe pamiątki z wyjazdów do gospodarstw agroturystycznych, biżuteria. Ale strusie mięso? Ubojnie? No dobrze, w końcu z wykształcenia jestem rolnikiem, to i strusie mięso na talerzu powinnam sobie wyobrazić.

Czytaj więcej...

Kozy preferują twarze uśmiechniętych ludzi

Proces udomowienia zwierząt ukształtował ich budowę ciała, fizjologię oraz sposób zachowania, co było wynikiem potrzeby i chęci człowieka do współpracy z oswojonymi i przewidywalnymi stworzeniami, różniącymi się od swoich dzikich krewniaków. Zwierzęta takie, jak psy czy konie, sztukę odbierania i właściwego interpretowania sygnałów płynących ze strony człowieka opanowały na bardzo wysokim poziomie. To, czy zwierzęta gospodarskie wykorzystywane przede wszystkim jako źródło surowców również posiadły podobne zdolności, nie jest już wcale takie oczywiste. Coraz więcej eksperymentów pokazuje jednak, że również one potrafią rozpoznawać komunikaty ludzkie, nawet tak subtelne, jak uśmiech czy grymas złości na twarzy. Nie są one z pewnością tajemnicą dla kóz domowych, czego dowiedli badacze w jednym z najnowszych badań.

Czytaj więcej...

Owce w winnicach – korzyści ekonomiczne i ekologiczne

Jaki wpływ mogą mieć owce na uprawę winorośli i czy wiążą się z konkretnymi korzyściami dla właścicieli winnic? Obserwowany w ostatnich latach rozwój produkcji winiarskiej pociąga za sobą znaczne zmiany w gospodarowaniu ziemią na wielu obszarach i kreuje nowe wyzwania, między innymi ze względu na konieczność stosowania herbicydów.

Czytaj więcej...

Zwierzęta na Boże Narodzenie

Dlaczego w szopkach bożonarodzeniowych mamy taki, a nie inny zestaw zwierząt? Czy karp na stole wigilijnym to stara tradycja? Wreszcie skąd u komercyjnego renifera czerwony nos? Na te pytania - i wiele innych - odpowiedzi szukają Martyna Frątczak i Piotr Tryjanowski, którzy każdego tygodnia serwują naszym Czytelnikom bardzo ciekawe publikacje. 

Czytaj więcej...

Dieta pszczół kluczowa w walce z warrozą i innymi chorobami

Spośród wszystkich stawonogów pszczoły odgrywają najistotniejszą rolę w gospodarce ludzkiej. Przede wszystkim są najważniejszymi owadami zapylającymi. Muszą stawiać czoła nieustannie zmieniającemu się światu i dostosowywać do środowisk, w których rosnący udział mają obszary silnie zurbanizowane i tereny intensywnego rolnictwa. Dodatkowo globalizacja, związany z nią przepływ ludzi oraz dóbr, przyczynia się do rozprzestrzeniania patogenów i pasożytów dziesiątkujących wiele pszczelich rodzin.

Czytaj więcej...

Jenot – gatunek inwazyjny czy zwierze futerkowe?

Jenot azjatycki jest gatunkiem pierwotnie występującym na Dalekim Wschodzie. Ze względu na swoje futro został sprowadzony do Europy w 1939 roku na europejską część Związku Radzieckiego. Jenot azjatycki jest gatunkiem szybko przystosowującym się do środowiska. Pomimo, iż zaliczany jest do zwierząt mięsożernych, można uznać go za gatunek wszystkożerny, co potwierdza budowa układu pokarmowego. W naturalnym środowisku przy niedoborze paszy mięsnej zastępuje ją paszą roślinną, potrafiąc dobrze wykorzystać białko roślinne, cukry, skrobię i włókno. Szybka ekspansja tego gatunku związana jest również z jego wysokim potencjałem rozrodczym.

Czytaj więcej...

Kozy kontra globalne ocieplenie

W wielu miejscach na całym świecie, zwłaszcza tych, gdzie ludzie zmagają się z postępującym ociepleniem klimatu, od kilku dekad ponownie wzrasta znaczenie hodowli kóz. Stanowią one gatunek obdarzony cechami pozwalającymi im utrzymywać wydajność w ekstremalnych warunkach i przetwarzać nawet słabej jakości paszę w wartościowe mleko oraz mięso. Mogą stanowić bardzo cenny oręż w walce z globalnym ociepleniem i dostosowaniu produkcji zwierzęcej do nowych wyzwań.

Czytaj więcej...

Aukcja koni arabskich wraca do Janowa Podlaskiego

W stadninie koni w Janowie Podlaskim odbyło się kolejne posiedzenie Rady ds. rozwoju hodowli koni w Polsce. Podczas wczorajszego spotkania omówione zostały założenia do strategii funkcjonowania spółek Skarbu Państwa zajmujących się hodowlą koni, propozycje działań toru wyścigów konnych na Służewcu i propozycje zmian w zakresie współpracy z Totalizatorem Sportowym. Przedstawione zostały także informacje Polskiego Związku Hodowców Koni o stanie hodowli koni różnych ras w Polsce.

Czytaj więcej...

Produkcja owczarska w Polsce

Owce idealnie wpisują się w górski krajobraz polski, który nie jest kompletny bez widoku wypasanych owiec. Mimo tego w Polsce nie ma tradycji spożywania mięsa owiec. W naszym kraju utrzymywanych jest 36 ras owiec, nie są to tylko rasy obce, ale również rasy rodzime. Rasy rodzime objęte programem ochrony zasobów genetycznych to owca: cakiel podhalański, merynos odmiany barwnej, merynos polski w starym typie, czarnogłówka, kamieniecka, koridel, olkuska, pogórza, wielkopolska, wrzosówka, żelazieńska, polska owca górska odmiany barwnej. Owce są zwierzętami wszechstronnie użytkowanymi począwszy od produkcji mleka i mięsa skończywszy na wełnie i skórach.

Czytaj więcej...

Zawiła historia królika - od mięsnego przysmaku do domowego pupila

Tradycja spożywania króliczego mięsa sięga epoki kamienia łupanego. Jako stała praktyka żywieniowa ustaliła się jednak tylko w niektórych regionach Europy, głównie w krajach śródziemnomorskich. Pomimo że jego rola w diecie współczesnego człowieka jest marginalna i stale się zmniejsza, królik nadal zajmuje unikalną pozycję w gastronomicznym dziedzictwie, często pojawiając się w potrawach świątecznych i lokalnych specjałach. Aby sprzedaż tego rodzaju mięsa przestała spadać, potrzeba jednak czegoś więcej niż tylko odniesienia do tradycji – w końcu mamy do czynienia ze zwierzęciem, które w zależności od kontekstu może być uznane za część inwentarza, zwierzynę łowną, uciążliwego szkodnika lub ukochane zwierzątko domowe.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu