zm skiba

kps

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 200,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 190,50 (- 0,52%), rzepak MAJ24: 441,50 (-2,32%)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Fitaza - nowa metoda uszlachetniania roślin strączkowych.

Redakcja

W ostatnich latach rośnie zainteresowanie roślinami strączkowymi jako potencjalnymi alternatywami poekstrakcyjnej śruty sojowej w żywieniu drobiu. Rośliny strączkowe charakteryzuje się wysoką koncentracją białka ogólnego (20-37%), wysoką wartością energetyczną (do 12MJ) oraz nie podlegają genetycznym modyfikacją z tego względu z powodzeniem mogą być wykorzystywane w gospodarstwach ekologicznych. Niestety w skład roślin strączkowych jak i większości komponentów roślinnych wykorzystywanych w żywieniu zwierząt wchodzą substancje antyżywieniowe, które mogą negatywne wpłynąć na wyniki odchowu kurcząt rzeźnych.

Do głównych substancji antyżywieniowych występujących w nasionach roślin strączkowych należą m. in. fityniany (Tab.1.). Fityniany inaczej kwasy fitynowy to organiczna forma fosforu niedostępna dla zwierząt. Zwierzęta jak i ludzie nie wytwarzają enzymu fitazy z tego względu ta forma fosforu nie jest wykorzystywana przez organizm. Dodatkowo udowodniono negatywny wpływ fitynianów na wchłanianie pierwiastków takich jak Ca, Zn, Mg, Mn itp. oraz składników pokarmowych w przewodzie pokarmowym – skrobi, aminokwasów, co w konsekwencji przekłada się na pogorszenie wyników odchowu.

W ostatnich latach do komercyjnej sprzedaży wszedł nowy dodatek paszowy - fitaza. Fitaza jest enzymem produkowanym z grzybów z rodzaju Aspergillus, umożliwiającym odczepianie niedostępnego wcześniej fosforu od cząsteczki inozytolu. Wprowadzenie nowego dodatku w szczególności zainteresowało żywieniowców, że względu na możliwość wyeliminowania kolejnej substancji antyżywieniowej występującej w każdym komponencie pochodzenia roślinnego w tym w roślinach strączkowych. W dotychczas opublikowanych badaniach udowodniono iż stosowanie fitazy mikrobiologicznej umożliwia poprawę strawność fosforu o 38% i wapnia o 32%, dzięki czemu możliwe jest zmniejszenie zawartość tych pierwiastków w mieszance o co najmniej o 20%. Dodatkowo większe wykorzystanie wapnia i fosforu wpływa pozytywnie na cenę mieszanki, gdyż w zmniejszeniu ulegają poziom drogich komponentów mineralnych (kreda pastewna, fosforany wapniowe) w mieszance.

Dodatek fitazy wpływa również korzystnie na wykorzystanie innych pierwiastków m. in. magnezu o 8-13%, cynku o 7-13%, miedzi o 3-7% oraz żelaza o 2-9% jak i białka ogólnego i tłuszczu surowego, czego efektem jest poprawienie przyrostów masy ciała, wykorzystania paszy czy zmniejszenie upadków, dodatkowo zmniejsza się także ilość wydalanego w odchodach nie tylko fosforu, ale także azotu. Tak więc stosowanie fitazy przyczynia się nie tylko do lepszego wykorzystania fosforu fitynowego, poprawy wyników produkcyjnych zwierząt, ale także chroni środowisko.

 

Tab.1. Koncentracja fosforu w formie fitynowej w komponentach roślinnych (Normy INRA 2004).

Komponent

Koncentracja fitynianów (g/kg SM)

Kukurydza

1.95

Bobik

2.82

Łubin

2.28

Groch

1.80

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa

6.84

Poekstrakcyjna śruta sojowa

3.72

 

Dla portalu cenyrolnicze.pl:

Marcin Hejdysz, Anita Zaworska

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej,

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Tab.1. Koncentracja fosforu w formie fitynowej w komponentach roślinnych (Normy INRA 2004)

Komponent

Koncentracja fitynianów (g/kg SM)

Kukurydza

1.95

Bobik

2.82

Łubin

2.28

Groch

1.80

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa

6.84

Poekstrakcyjna śruta sojowa

3.72

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu