kojs

skiba

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 200,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 190,50 (- 0,52%), rzepak MAJ24: 441,50 (-2,32%)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Kiszonka z kukurydzy - na co należy zwrócić uwagę?

Redakcja
bydlo pryzma kiszonki  kukurydzy portal ceny rolnicze pl

Do zbioru kukurydzy na kiszonkę zostało jeszcze sporo czasu (na wielu polach dopiero wschodzi), ale już teraz warto przyjrzeć się tematowi bliżej. Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą objętościową i energetyczną w żywieniu bydła. Wysoka wartość energetyczna kiszonki z kukurydzy związana jest przede wszystkim z wysoką zawartością skrobi i tłuszczu w ziarnie. Kiszonka jest paszą smakowitą dla zwierząt, łatwą w zakiszaniu i ma niski koszt produkcji. Dużo jednak zależy od sposobu jej przygotowania oraz warunków przechowywania, co przekłada się na jej jakość.

Kukurydza jest najważniejszą rośliną pastewną w naszej strefie klimatycznej. W Polsce wyróżniamy kilka kierunków jej użytkowania na cele paszowe: na kiszonkę z całych roślin, z rozdrobnionych kolb kukurydzy (CCM) i z przeznaczeniem na ziarno. Dobrze przygotowana kiszonka z kukurydzy, jako pasza stosowana całorocznie, a nie sezonowo, sprzyja dobrej wydajności i jakości produkcji mleka i mięsa wołowego. Jest paszą o bardzo dobrych parametrach dla krów mlecznych we wszystkich okresach fizjologicznych, z wyjątkiem okresu zasuszenia. Szczególnie ostrożnie powinna być skarmiana w pierwszych tygodniach zasuszenia, gdyż występuje wtedy największe ryzyko nadmiernego otłuszczenia krowy, czego konsekwencją są choroby metaboliczne. Zaleca się, aby dawka nie przekraczała połowy zapotrzebowania krowy na suchą masę.

Termin zbioru kukurydzy, a jakość kiszonki

Główny wpływ na jakość kiszonki ma termin zbioru kukurydzy. Dla krów najbardziej wartościową kiszonką jest, kiedy roślina została zebrana w fazie woskowo-szklistej ziarna. Sucha masa wynosi wtedy 32-35%, przy udziale ziarna 45-50%. Udział kolby w ogólnym plonie suchej masy powinien wynosić ponad połowę całego plonu (nawet ponad 55%). Ziarno jest głównym nośnikiem najbardziej strawnej, a więc dostępnej dla zwierząt energii. Jest strawne w ponad 90%, podczas gdy liście w 65-67%, rdzeń w 56-66%, a łodyga tylko w 52-63%. Strawność całych roślin wynosi 75-78%.

Parametry doskonałej kiszonki z kukurydzy:

Włókno surowe

< 20 % SM

ADF

< 22 %

NDF

< 40 %

Białko ogólne

7-10 %

Popiół surowy

< 5 %

Sucha masa

33-35 %

Skrobia

> 30 %

pH

< 4.0

Kwas mlekowy

> 65 % sumy kwasów

Azot amonowy

< 5 % azotu całkowitego – im więcej tym lepiej

rozdrobnienie

9-19 mm

Przy ocenie jakości kiszonki, ważna jest również ocena organoleptyczna, która zwraca uwagę na: stan zanieczyszczeń, zawartość suchej masy, zapach oraz barwę.

Doskonała kiszonka nie zawiera pleśni i substancji toksycznych (azotany i azotyny). Zawartość białka w kiszonce zależy od odmiany kukurydzy. W przypadku suchej masy, im późniejszy zbiór, tym większa jej zawartość, a mniej NDF (frakcja neutralnego włókna detergentowego). Jeśli zbiór jest zbyt późny, sucha masa wynosi powyżej 40 %, zmniejsza się wtedy strawność węglowodanów strukturalnych i pogorsza się jakość kiszonki. Analizując pH – im niższe pH tym kiszonka jest bardziej stabilna (pH kiszonki nie ma wpływu na pH żwacza). Z kolei stopień rozdrobienia zielonej masy wpływa na wartość pokarmową kiszonki. Procesowi zakiszania sprzyja wielkość cząsteczek w przedziale 9-19 mm, natomiast na stół paszowy 10-12 mm. Ważne jest, aby każde ziarno zostało uszkodzone, ponieważ w przypadku zachowania całej struktury ziarniaka, przechodzi on niestrawiony przez przewód pokarmowy zwierzęcia i jest wydalany z kałem. Bakterie żwacza oraz enzymy trawienne zwierzęcia nie mają możliwości rozłożenia skrobi, co skutkuje tym, że energia nie zostaje wykorzystana. Dlatego zaleca się, aby odległość miedzy walcami sieczkarni wynosiła 1-2 mm. Wysokość cięcia ma również znaczenie które powinno wynosić 15-20 cm. Takie parametry jest bardzo ciężko uzyskać przy wykorzystaniu zużytych, wyeksploatowanych sieczkarni. Wynajęcie nowszego sprzętu za nieco wyższą cenę może dawać gwarancję odpowiednio przygotowanej paszy.

 

Przechowywanie i odpowiednie zakonserwowanie kiszonki

Formowanie pryzmy z kiszonką jest bardzo ważne. Tradycyjnie wykorzystuje się tutaj ciężkie ciągniki z zamontowanymi ładowaczami czołowymi, belkami zgarniającymi lub innymi elementami, które służą rozprowadzeniu kolejnych warstw kiszonki. Nie powinny one przekraczać 20 cm. Taka wartość pozwala na prawidłowe jej ugniecenie i zapewnia dobre warunki beztlenowe w procesie fermentacji. Należy zwrócić na uwagę na ograniczanie zanieczyszczenia kiszonki ziemią pochodzącą z kół przyczep i ciągników. Idealnie gdy jest ona zakładana w specjalnie do tego przeznaczonych silosach. Prawidłowo sporządzona i szczelnie okryta kiszonka może być przechowywana przez długi czas bez obawy zepsucia. Zaleca się, aby przepuszczalność folii była niska, 900 do 5000 cm3/m2/dobę. Jednak z chwilą rozpoczęcia wybierania kiszonki, szczególnie w okresie letnim, zachodzi niebezpieczeństwo wtórnej fermentacji. Duża ilość łatwo strawnych węglowodanów w kiszonce oraz dostęp powietrza powodują szybkie namnażanie się drożdży i pleśni, co prowadzi do jej zagrzewania i szybkiego psucia się. By temu zapobiec zaleca się dodawanie konserwantów, np. kwasu propionowego, który niestety jest drogi, ale jego użycie może się opłacać. Warto brać również pod uwagę warunki atmosferyczne – wilgotność powietrza oraz opady, ponieważ mogą one źle wpłynąć na przebieg fermentacji kiszonki, a co za tym idzie na jej jakość. Prawidłowy proces kiszenia pasz może zapobiec powstawaniu mykotoksyn, ale w pełni nie unieczynnia wytworzonych już wcześniej metabolitów w warunkach polowych. Proces fermentacji przebiega dosyć szybko. Stabilizacja kiszonki następuje po upływie 4-6 tygodni, wówczas jest ona gotowa do skarmiania.

Mimo wielu zalet, kiszonka z kukurydzy ma też i wady. Posiada małą zawartość wapnia i sodu. Jest także średnio strukturalna (co może prowadzić do kwasicy, ze względu na małą produkcję śliny u bydła). Kiszonka sporadycznie zawierać może dużo potasu, co w następstwie prowadzi do hipokalcemii. Kiszonki w dużym stopniu są podatne na rozkład tlenowy oraz mają niedobory karotenu i metioniny.

Krowy żywione kiszonką z kukurydzy dają mleko o większej zawartości podstawowych składników – białka, kazeiny, laktozy oraz tłuszczu, przy czym są wydajniejsze. Natomiast dla bydła opasowego stanowi podstawową i wysokoenergetyczną dietę. Stosowanie kiszonki z kukurydzy ma więc uzasadnienie w żywieniu krów o wysokiej produkcji mleka oraz przy produkcji mięsa wołowego.

 

Dla portalu CenyRolnicze.pl:

mgr inż. Alicja Matysiak

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu